Японските кленове са прекрасни растения, които все по-вече намират място в градините и сърцата ни.

Те са скъпи растения, които растат бавно и се размножават трудно.

 Ако решите да ги отглеждате е добре да се запознаете  с техните особености и изисквания.

 Лесни и непретенциозни са за отглеждане при спазването на някои основни правила.

 

Местоположение:
В естествената си среда, кленовете растат под короните на големите дървета. Всеки клен би се чувствал добре, ако по обед е засенчен от сянката на дърво или стена.
Съчетанието от слънце и сянка помага на червените кленове да задържат цветовете на листата си целогодишно.
Въпреки, че всички червени кленове могат да растат и на пълно слънце, то листата им често от червени стават бронзово-зелени след юли месец. Ако са през повечето време на сянка, ефекта е същия. Слънце до обяд, сянка след обед е най доброто местоположение.

Първите две-три години е нормално листенцата да прогарят през август и спетември, докато корените се развият и растението си "намери мястото"

 

Засаждане:
При засаждане, не засаждайте по дълбоко отколкото е било растението. Кленовете са с плитка коренова система, която се нуждае от кислород. 
Мулчирането помага за по бавно изпааряване на влагата през горещите месеци и осигурява достъпа на кислород до корените.
Въпреки, че  киселата почва им оказва благотворно влияние, кленовете са толерантни и не толкова взискателни както рододендроните, магнилиите и боровинките и си растат нормално и в алкални почви. 

 

Поливане:

Въпреки, че кленовете обичат влагата, те не обичат корените им да са изцяло потопени във вода.
При преполиване и преоводняване , корените загниват, растенията заочват да съхнат, затова се избягва засаждане на места със  задържане на вода.
При отглеждане в саксии, се използва едър субстрат, най често смес от перлит, борови кори и торф за оптимална влажна среда, без опасност от загниване, дори и при всекидневно поливане.


Торене:
Ако почвата ви е нормална, няма нужда от допълнително торене.
При контейнерно отглеждане се препоръчва торене с половин доза от нормалната.


Болести:
Като цяло кленовете са безпроблемни растения.
Болестите които могат да се окажат опасни са Вертицилийното повяхване, при което листенцата почват да се навиват по краищата на клонките и да съхнат.

Другото по често срещано заболяване е причинено от  Pseudomonas syringae, бактерии които навлизат през механични рани в растението. 
Обикновено на част от стъблото се появява черно петно което постепенно обхваша клонката и по късно над този черен пръстен всичко изсъхва.
Ако се забележи рано е възможно да се стопира с каша направена от спирт и купроцин, с която се намазва и се привързва върху черното петно.

Понякога при дълъг влажен сезон може да се появят слънчеви или бактериални петна по листата, но като цяло, не са опасни за растението.

 

Често задавани въпроси


Може ли да гледам клена си в саксия в къщи през зимата?
- кленовете са горски дървета и храсти и като такива те имат нужда от студен зимен период, през който да си починат. 


Кога е най добре да се засади ?
- ако е в контейнер, по всяко време на годината, но аз избягвам да засаждам от юли до септември, понеже трябва да се поливат редовно , а земята е суха по това време . По добре е да си остане в контейнера до есента . Иначе, от октомври до юни е идеалното време за засаждане. Колкото по рано, толкова по добре.

 

Ще измръзне ли през зимата?

- надземната част на клена( стъбло и клонки) издържат до минус 30 . Корените изържат до минус 8 градуса. 
Ако  се наложи растението ви да презимува на открито в саксия, погрижете се да я заровите в земята.
Случва се често през пролетта да откриете изсъхнали върхове на клонки, това е нормално, особено ако е било силно наторявано, клонките са растели до късна есен и не са могли да се вдървенят.

 

Имате ли син японски клен?
- не , нямам, такъв клен не съществува. Това са  фалшиво оцветени снимки и ако си поръчате отнякъде, ще получите  обикновени семена или растения.

gallery/68gn1
gallery/japanese-maple-atropurpureum-seeds